Zaprvé, je to rozhodně běh na dlouhou trať. Nikdo nevybuduje podnik přes noc, v případě pohostinství už vůbec ne. Čekají vás měsíce dřiny, počítání a účtování, vybírání hlavních zásobitelů. Promyšlený marketing, který je v tomto případě opravdu důležitý, bude na běžném pořadu dne. Jak jinak by se o vás také široká veřejnost dozvěděla? Přesto je tu však základní problém, docela jiného charakteru. Položte si otázku– mám já vůbec na kvalitní, prosperující kavárnu, potřebný kapitál?
· Vybavení interiéru
Dnes se hraje o vzhled, působení, myšlenku. S takovým množstvím poboček na kavárenském trhu musíte být něčím originální, zaujmout na první dobrou. A k tomu se váží nemalé náklady. Barové stolky, křesílka, stolečky, nějaká ta květiny či váza…To vše se dokáže vyšplhat do astronomických výšek, pokud tedy nemáte zájem o kavárnu ve vintage stylu. Což ve finále není vůbec špatný nápad!
· Samotné přístroje
Jak připravíme kávu bez kávovaru? Odpověď je v celku jednoduchá, nijak. Pro začátek nemusíte vybírat úplně ty nejdražší spotřebiče, přesto je tu však seznam věcí, bez kterých se zkrátka a dobře neobejde žádný podnik. Plánujete i drobné specialitky či domácí dezerty? Připravte se na zařizování drobné kuchyňky, a to se vším všudy.
· Připojení, internet, WIFI
I s tímto je nutné počítat, pokud chcete zákazníkům dopřát ten nejvyšší možný servis.
· Personál
Kvalitní a usměvaví zaměstnanci jsou naprosto nejvyšší prioritou, jelikož vašemu podniku dodají jakousi vlastní jiskru, atmosféru. Je proto vždy dobré zamyslet se nad tím, zda vám po všemožném investování do základních potřeb komplexu, jako je třeba měsíční nájem, energie, voda… zbyde dostatek kapitálu pro vaše kolegy.
Celý tento článek pojednává o skutečně přízemních, velmi základních faktech, které jsou jen špičkou ledovce celého financování kavárny. Rozhodně se jedná o nelehký úkol, navzdory tomu, pokud na podobné podnikání máte opravdu dostatek kuráže a schopností… směle do toho!